Categorieën
Financieel

Wanneer heb je ‘Fuck You Money’?

Soms wil je gewoon even weg. Weg van je werk, weg van het gezeik. Misschien wil je een nieuwe uitdaging aan, of wil je jezelf opladen door een mooi reis te maken. Dan is het handig om financieel onafhankelijk te zijn. Zodat geld geen reden is om het niet te doen. Maar financiële onafhankelijkheid is soms ver weg. Voor mij althans nog wat jaartjes verwijderd. Gelukkig is er zoiets als Fuck You Money (FYM).

Financiële vrijheid

Wie behoort tot de selecte groep mensen die niet meer hoeft te werken voor zijn geld, is financieel vrij. Een definitie van financiële onafhankelijkheid is dat je kunt leven van het rendement uit je beleggingen. Stel je hebt per jaar 30.000 EUR nodig om te leven. Je kunt het dan halen uit verhuurinkomsten van je vastgoed (2.500 EUR per maand) of rendement uit aandelen (750.000 EUR belegt met opneembaar rendement van 4% per jaar).

Lees hier over de 7 levels van financiële onafhankelijkheid

Zoals je ziet is dat voor velen ver weg. Hoewel de 2,5k uit verhuur nog het meest haalbaar lijkt. Vandaar dat ik ook met vastgoed begonnen ben. Een aantal panden verzamelen die dat bedrag opbrengen is dichterbij dan je denkt. Toch is het niet zonder aanzienlijke investering. Stel je houdt na het aankopen van een pand 500 EUR per maand over. Dan heb je er al vijf nodig. En als je bedenkt dat je al snel 70-100k per pand kwijt bent voor dergelijke netto resultaten, dan is het niet voor iedereen snel te halen.

Lees hier hoe je het snelst financieel onafhankelijk wordt

Fuck You Money

Gelukkig is er een tussenoptie mogelijk. En dat is FYM. Het is net genoeg geld om met je baan te stoppen en om de tijd te nemen voor een compleet andere carrière. Het is genoeg om een lange reis te maken met je gezin, als een soort mini-pensioen. Het geeft je de vrijheid om je leven in eigen handen te nemen. Een pot met goud om op terug te vallen. Een stroom van gelden die je rust brengt, zodat je weet dat je ergens op kunt bouwen.

In Nederland hebben we het voor werknemers relatief goed geregeld. Mocht je jouw baan verliezen val je terug op ons UWV-stelsel. En dat werkt op zich goed. Maar wil je zelf een nieuwe baan kiezen? Of ben je ondernemer? Dan ben je op jezelf aangewezen. Hoeveel heb je dan nodig?

In mijn ogen heb je drie opties. Een groot bedrag dat minimaal 6 maanden van je uitgaves dekt, een maandelijkse stroom die een deel van je uitgaves dekt, of een combinatie van de twee.

Ik denk dat het grote bedrag richting de 50k moet gaan. Dat geeft een gemiddeld gezin wel rust voor een half jaar zou je zeggen. Alles dat meer is, is natuurlijk beter.

De maandelijks stroom uit andere werkzaamheden of verhuurinkomsten bijvoorbeeld zou dan minimaal 1.000 EUR zijn. Dat lijkt me een redelijk bedrag om in ieder geval van te eten. Maar het concept van FYM werkt beter met een potje spaargeld (in combinatie met een passieve stroom). Dan heb je alles in eigen hand en kun je een carrièreswitch of wereldreis financieren.

Mijn FYM potje

Mijn potje is wat geslonken, door een aantal betalingen aan onze vrienden van de belastingdienst. Mijn netto verhuurstroom is mager met 400 EUR. De beleggingspot is nu ongeveer 26k. Maar zoals ik eerder schreef is mijn strategie nu om iets sneller op te schalen naar 100k. En dat mag je dan met recht Fuck You Money noemen.

Lees hier waarom ik de 100k wil beleggen

Hoe groot is jouw FYM potje?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James