Categorieën
Financieel

Studieschuld – spelen met vuur

De trein stopt bij het laatste station. Ik hoop dat mijn fiets er nog is of geen lekke band heeft. Hij staat er. In dezelfde staat als vorige week. Ik gooi mezelf op het zadel. Mijn boekentas zwenkt het gewicht uit balans, maar ik ben onderweg. Samen met andere fietsende jongvolwassenen en hun boekentassen ben ik onderweg naar een nieuwe week studeren aan de universiteit. Een avontuur van kennis, tentamens en vrijheid.

Na vijf jaar had ik mijn vierjarige studie afgerond. In mijn Master jaar heb ik een tijd gereisd, dus vandaar de vertraging. De rest ging best goed. Ik was helemaal fan van de vrijheid die je kreeg om je eigen tijd in te delen. De uitdagingen die je kreeg waren pittig, maar bracht mijn denken op een hoger niveau. Ik was geen topstudent, immers een 5,5 was voldoende. Ik herinner me dat de liefde voor lezen tijdens mijn studie is aangewakkerd. Toen was het verplicht om te lezen, daarna mocht ik lezen wat ik wilde. Maar lezen bleef ik.

Heeft studeren mij iets opgeleverd?

Behalve een diploma en een vrijbrief om mezelf een amateur-intellectueel te noemen, heeft het me vooral nieuwe paradigma’s en mindsets laten zien. Daarnaast was ik nog lang niet volwassen en droeg het bij aan de weg naar volwassenheid (ik was inmiddels 24).

Het sparren met het diploma heeft niet veel waarde gehad, omdat ik niet echt de ‘corporate jobs’ heb uitgezocht. Ik heb hier en daar wat baantjes gehad en ben toen voor mezelf begonnen. Dit heeft me uiteindelijk meer over ondernemerschap geleerd, dan ik in al die jaren bedrijfskunde heb geleerd.

Al met al een mooie tijd gehad, veel geleerd en een paar goede vrienden gemaakt. Ik kon groeien en dat kwam vooral door de vrijheid die ik had. Niet te veel loonwerk, nog thuis wonen en hulp van de studiefinanciering.

Mijn studieschuld

Dat heb ik vooral overgehouden aan mijn studietijd, een schuld. Ik kijk er niet heel negatief naar, want ik heb wel ‘redelijk bewust’ geleend. Ik schrijf redelijk, omdat ik niet het volledige bedrag heb geleend dat ik kon. Maar daarnaast leen je niet echt bewust als je net twintiger bent. Ik hoor mezelf nog zeggen; ik betaal het wel terug als ik straks veel verdien. En nu verdien ik redelijk, en doet die maandelijkse afbetaling toch pijn.

Het concept van het hebben van schuld leer je pas kennen als je er langere tijd een hebt. En het liefst niet al te groot. Dus een schuld hebben is niet per se slecht, maar meteen een studieschuld van 10,20 of 30k. Dat is wel heftig om mee te beginnen.

Ik las vorige maand een artikel dat de studieschuld die (oud-)studenten hebben bij de overheid blijft toenemen. Het CBS had een onderzoek gedaan. En sinds invoering van het leenstelsel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3.500 EUR per (oud-)student toegenomen tot bijna 16.000 EUR begin 2022.

“De totale studieschuld van alle (oud-)studenten bij elkaar opgeteld is sinds 2015 verdubbeld. Begin dit jaar had deze groep gezamenlijk 25,7 miljard euro schuld.”

“Het aantal mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro is fors toegenomen sinds 2015, van 120.000 tot bijna 300.000 mensen. Ruim 100.000 van hen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. 1400 mensen stonden meer dan een ton in het rood. “In eerdere jaren was dat beduidend minder”, aldus het CBS.”

Het lijkt me duidelijk dat het leenstelsel geen positieve invoering was voor de studenten. Er zijn dus genoeg mensen met een schuld. En best een flinke schuld. Nu is de aflossing rentevrij, als je maar aflost. Maar het kan lang duren met grote schulden.

Lees hier de beste manieren om je schuld af te lossen

Mijn schuld is nu nog 16.958 EUR. Ik los af met 125 EUR per maand.
Ik moet dus nog 136 maanden, ofwel 11 jaar en een beetje.

Mijn oorspronkelijke schuld was 19.685 EUR op januari 2017. Daarvoor heb ik het 60 maanden uitgesteld, de maximale aflosvrije periode. Ik heb deze tijd zeker nodig gehad, toen ik net voor mezelf begon en net de huur kon betalen. Ik heb zelfs nog bij familie moeten lenen om een bepaalde tijd door te komen. Als zzp’er met een parttime baantje was zeker niet genoeg om ook deze schuld nog af te lossen.

Maar uiteindelijk ben ik gaan aflossen. En als ik de duurdere schulden heb afbetaald, zal ik deze mogelijk ook sneller willen aflossen.

Schulden zijn net vuur

Financiën en dus ook schulden zijn net als vuur. Het vuur kan je enorm helpen, door je huis te verwarmen, je eten te koken en je machine te laten draaien. Maar het kan ook destructief werken. Vuur kan om zich heen slaan en meer afbranden dan je lief is.

De studieschuld kan je de vrijheid geven om je te ontwikkelen. Je kunt focussen op je studie en een betere toekomst. Maar de studieschuld kan ook om zich heenslaan. Je kunt geen huis kopen met grote schulden (is op zich niet heel slecht), je houdt maandelijks minder over om te sparen en beleggen. En door financiële problemen lopen veel relaties stuk.

Lees hier wanneer ik schulden aanga en wanneer niet

Ik denk dat als mijn kinderen willen studeren, dat ik ze het concept van schuld zoveel mogelijk wil laten voelen. Mogelijk eerder al een kleine schuld laten nemen, zodat ze weten wat het is om af te betalen over een langere tijd. En dikke tip; leen nooit te veel!

Wat zijn jouw tips om je kinderen met geld te leren omgaan?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Bron: https://nos.nl/l/2444640