Categorieën
Financieel

Je hoeft maar 1x rijk te worden

Als je het goed doet hoef je maar 1x in je leven rijk te worden. Daarna kun je leven van je investeringen. Je hoeft dan nooit meer te werken voor je geld. Elke maand krijg je geld bijgeschreven op je rekening en daar bekostig je jouw levensonderhoud mee. De tijd die je nu over hebt kun je naar eigen inzicht benutten. Afhankelijk van je rijkdom en interesse, van sober en minimalistisch tot uitbundig en extravagant.

“You only have to get rich once”

Ik las of hoorde dit ooit een keer. En deze filosofie is blijven hangen. Inmiddels denk ik genoeg te weten van investeren om met een groot bedrag mijn toekomst veilig te stellen. Als 35-jarige kan ik mezelf ook aardig inschatten, en hoef ik geen hele gekke dingen meer te doen. Ondanks het uitgebreide gezin en de nog grote wensen die ik heb. Mijn doel in het leven is om 1x rijk te worden.

Terug naar die eerste zin; als je het goed doet hoef je maar 1x in je leven rijk te worden. Wat is het goed doen? En wat is rijk?

Het goed doen

Het goed doen is vooral geld verdienen. En niet enkel verdienen, ook overhouden na kosten, belasting, etc. Uiteraard ga ik ervan uit dat het op een legale en morele manier verdiend is. Dus geen drugsverkoop aan kinderen, of orgaanhandel om maar een paar voorbeelden te noemen.

Veel geld verdienen is als werknemer zeker mogelijk, maar dan dien je een goed salaris te krijgen. En als je dat kan combineren met een minimaal uitgavepatroon, kun je veel opzijzetten. Gezien de essentie van onze belastingstructuur, is het meer voorkomend dat je het goed gaat doen als ondernemer.

Een werknemer kent vaak een inkomensplafond, waar een ondernemer zoveel kan verdienen als hij of zij kan behalen. Daarnaast ben je als ondernemer iets vrijer om je verdiende geld te investeren of gebruiken, voordat de (inkomens)belasting erover komt (denk aan BV structuren etc).

Geld verdienen met je onderneming doe je door een product of dienst te verkopen, waar je jouw marge op pakt. Ofwel de marge is hoog, het verkoopvolume is hoog, of allebei. In ieder geval verkoop je iets waar je marge op verdiend. Of je nu een klusjesbedrijf hebt of een handel in handtassen.

Lees hier; Rijk worden kan op vele manieren, kies er 1

Wat is rijk

Als je dan wat poen op je rekening hebt staan, je morele waardes nog overeind staan, je gezin nog leeft en tevreden klanten hebt, dan heb je het goed gedaan. Maar wanneer ben je dan rijk?

Dat is helemaal afhankelijk van je eigen uitgaves, wensen en toekomstvisie. De een is tevreden met 30.000 EUR per jaar. De ander moet minimaal 100.000 EUR per jaar hebben. De essentie van rijkdom in mijn ogen, is dat je kunt leven van je investeringen.

Als je kunt leven van 30.000 EUR per jaar en uitgaat van een opneembaar rendement van 4% op je vermogen, dan is een vermogen van 750.000 EUR rijkdom. Voor 100.000 EUR per jaar heb je 2,5 miljoen nodig.

Uiteraard kun je ook de combinatie maken met vastgoed en verhuurinkomsten. Een aantal panden, die wel of niet deels gefinancierd zijn, kunnen je maandelijkse kasstroom flink boosten. Met een paar panden van 150-200k zou je 500-1000 EUR per maand kunnen ophalen. Een pand kopen kost wel poen, dus ook hier moet geld voor worden uitgetrokken.

Lees hier hoe je het snelst rijk wordt

Dus wat is rijk? Het totaal aan vermogensrendement en verhuurinkomsten dat jouw levensonderhoud dekt. Bereken voor jezelf je maandelijkse bedrag en zo weet je hoe je er moet komen.

Verschil tussen geld verdienen en geld investeren

Dus om het 1x goed te doen, moet je geld ophalen. Dat verdelen over aandelen en vastgoed om zo je levensonderhoud te dekken. En misschien nog wel het belangrijkste punt, daarna moet je ervan afblijven!

Hier zit het probleem. Veel ondernemers of grootverdieners zijn goed in het binnenhalen van geld. Ze nemen risico en kunnen mensen overtuigen in hen te investeren of van hen te kopen. Maar weet je ook wanneer je moet stoppen als je ‘genoeg’ hebt? Het probleem is leefstijlinflatie, waarbij je ideale inkomen steeds mee schuift. Daarbij ontstaat het grootste gevaar dat je risico’s neemt die je huidige investeringen op het spel zet en mogelijk verliest.

Er zijn genoeg voorbeelden van ondernemers of grootverdieners die genoeg verdienen, maar het toch voor elkaar krijgen hun vermogen kwijt te raken. Het lijkt allemaal alsof je het kunt toeschrijven aan hun gedrag. Met name hun onvermogen om hun risicovol gedrag om te zetten naar een investeerder-mindset of risicomijdend gedrag. Zodra je ‘genoeg’ geld hebt verdiend helpt het om te denken; ‘Never bet the farm’. Ofwel zet nooit je hele vermogen in op risicovolle zaken.

Begrijp dat er een groot verschil is tussen succesvol geld verdienen en succesvol geld investeren (voor de lange termijn).

Idealiter moet je risico nemen om geld te verdienen
Idealiter moet je risico mijden om geld te investeren

Het is een compleet ander profiel, andere mindset die je als individu moet aanmeten. Als je dit goed doet, hoef je maar 1x rijk te worden. Ik doe het door zo snel als ik kan geld te investeren, ofwel in aandelen ofwel in vastgoed. Dan kan ik er veel moeilijker bij. Ik bescherm mezelf om er gekke dingen mee te doen.

Ik let ook op het aangaan van leningen en verplichtingen waar persoonlijke borg voor staat. Er zijn voorbeelden te over van ondernemers die hun bedrijf failliet zien gaan, en vervolgens hun privébezittingen afgenomen zien worden. Dat is een heel groot risico. Ben daar bewust van.

Als dit alles kunt managen, dan hoef je maar 1x rijk te worden.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James