Categorieën
Financieel

House Rich – Cash Poor

Soms rij je door een straat met enorme kasten van huizen. Ik denk dan altijd, hoeveel geld hebben die mensen nou werkelijk te besteden. Want het is niet vanzelfsprekend dat mensen met een groot huis, ook veel geld hebben. Ook zij kunnen tot 100% van de waarde financieren middels een hypotheek. En er zijn er genoeg die dat doen. Met als gevolg dat ook zij een gemiddeld netto besteedbaar vermogen overhouden.

Je kunt aan de buitenkant niet zien wat iemand per maand overhoudt, of totaal als besteedbaar vermogen beschikbaar heeft. Zo kun je snel denken dat iemand met een groot huis of een dikke auto onwijs vermogend is. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Alles wat veel waarde heeft en waarde behoudt is vaak goed financierbaar (huis en hypotheek, auto en lease). Dus staar je niet blind op uiterlijk schoon.

Wat als het fout gaat?

Een tragisch geval is dat er bij verlies van inkomen of een scheiding een paar stappen terug gezet moet worden. Op te grote voet leven en dan bij de eerste tegenslag alles moeten inleveren, is mijn grote angst. Waarschijnlijk omdat ik het een paar keer van dichtbij heb meegemaakt. Niet dat het om leven of dood gaat, maar het is wel zuur. Je bouwt aan je leven en vervolgens wordt je fundament onder je weggetrokken. Vandaar dat je financiële fundament zo belangrijk is.

Waarde vs cash

Een ander fenomeen is het ‘House Rich – Cash Poor’ fenomeen. Dus op papier veel waarde hebben in je woning, maar niks op de bankrekening. Er zijn genoeg mensen die zich miljonair kunnen noemen op basis van de waarde in hun primaire woning. Maar wat heb je eraan?

Je kunt de overwaarde opnemen, maar dan zakt je vermogen weer en heb je een lening erbij. Je kunt je woning verkopen en voor een kleinere woning inruilen. In ieder geval moet je iets opofferen om de waarde om te zetten in keihard pinbaar geld.

Een schrijnender geval is dat bij stijgende energiekosten, of hoge maandelijkse lasten je huis onbetaalbaar wordt. Ondanks dat je woning meer waard is geworden, kan het zijn dat je van maand tot maand leeft en geen rijk gevoel hebt. Je huis is meer last dan lust op dat moment.

Financieel fundament

Ik zou liegen als ik niet ook graag een mooi huis en een mooie auto zou hebben. Het ligt zeker in mijn interesse om hier te groeien als het kan. Maar voor nu is de basis nog niet stabiel genoeg. Het fundament is uitgezet, maar het beton moet nog gestort worden. De kaders voor mijn investeringen liggen klaar, maar nu moeten de potjes nog aangevuld worden. Mijn passieve inkomen maakt me nog niet onafhankelijk. Maar mijn focus is duidelijk.

Samen te vatten in de volgende punten:

  • Levensstandaard; niet meer uitgeven dan er binnenkomt
  • Sparen; gezonde buffer voor mezelf en mijn panden
  • Beleggen in vastgoed; focus op cashflow
  • Beleggen in aandelen; focus op lange termijn compounding interest
  • Beleggen met risico; in crypto en ondernemerschap

Voor nu is uit te drukken in deze getallen:

  • Levensstandaard -> 3.500 per maand
  • Sparen -> 10k privé + 10k panden
  • Beleggen in vastgoed -> cashflow naar 10k per maand
  • Beleggen in aandelen -> zsm naar portfolio van 100k
  • Beleggen met risico -> eigen bedrijf inkomsten 10-20k per maand

Hoe ziet jouw financieel fundament eruit?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James