Categorieën
Financieel

Investeren in zonnepanelen

Ik heb het gedaan, ik heb zonnepanelen gekocht en laten installeren. Nu denk ik dat ik een goede zet heb gedaan, om mijn energierekening omlaag te krijgen. Maar het deed wel pijn tot ik die 6.300 EUR moest overmaken. In dit artikel een korte blik in mijn gedachtes om deze investering te doen.

Mijn situatie

Met mijn vrouw en twee dochters (0 en 2 jaar) wonen we in een jaren 30 tussenwoning. Het huis is slecht te isoleren. Ik kan de spouw of vloer niet isoleren. Wel zijn alle ramen dubbelglas, dat heb ik een aantal jaar geleden al laten doen. De zoldervloer is geïsoleerd, maar dat kan eventueel nog beter.

In de afgelopen jaren hebben we de energierekening drie keer zien verdubbelen. Terwijl we toch al een jaartje er goed op letten. Het verbruik is minder, maar de prijzen stijgen enorm. Mijn verbruik afgelopen 12 maanden is:

Stroom 2.843 kWh
Gas 1.797 m3

Ons gasverbruik is al iets minder dan het jaar ervoor, dat lag eerder rond de 2.000 m3. En toch stijgen de kosten extreem. Mijn totale energiekosten van de laatste 12 maanden zijn 3.720 EUR. Ofwel 310 EUR per maand. Voor volgend jaar zou dit minimaal het dubbele zijn.

De investering

Met de stijgende energieprijzen werd de terugbetaaltijd flink verkort. De investering voor 8 panelen zit op netto 5.258 EUR. De BTW krijg ik via mijn eenmanszaak volledig terug. De verwachte opbrengst is 3.067 kWh per jaar. Nu gaan we even uit van 0,70 EUR per kWh. Dan verdien ik in een ideale situatie 2.146 EUR in het eerste jaar. Terugverdientijd zit dus binnen de 3 jaar. En dat gaf de doorslag.

Dit is nog uitgaande van de salderingsregeling, waar de opgebracht stroom verrekend wordt op je totale energierekening. Dit zal na 2025 (3 jaar dus) worden afgebouwd. Dus dan heb ik de investering eruit. Het probleem van het gasverbruik komt dan wel weer opnieuw om de hoek kijken. Tegen die tijd zou je wel op stroom kunnen verwarmen.

Een ander voordeel van de zonnepanelen is dat mijn huis in waarde toeneemt en een hoger energielabel krijgt. Dus die investering betaalt zich dan ook terug in waarde van de stenen. Ook kan ik weer een hogere huurprijs vragen als ik het huis aanhoud voor de verhuur.

Vooral de sterk stijgende energieprijzen en daarmee verkorte terugverdientijd maakte het nu interessant om deze investering te doen.

Het doet pijn om die 6k over te maken, maar hopelijk brengt het me relatief lagere maandelijkse kosten. En dat is ook wat waard.

Liever stak ik het in de beurs, of loste ik een lening af. De toekomst zal uitwijzen of het verstandig was.

Wat was jouw reden om wel/geen zonnepanelen te nemen?

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James