Categorieën
Financieel

In korte tijd heb ik 15.000 EUR uitgegeven – 3 lessen

In een paar weken heb ik bijna de helft van mijn spaargeld er doorheen gejaagd. Het is een flinke aanslag op mijn spaarpositie en dat doet pijn. Ik had het liever geïnvesteerd in aandelen of afgelost op mijn schulden. In dit artikel lees je de redenen van de uitgaves en korte lessen.

Uitgaves

Het eerste pijnpunt is een belastingschuld van in totaal 25k. De eerste 7k heb ik nu afgelost. Er komt nog een betaling van 4k en 14k over de komende 6 maanden. Deze schuld komt door het verschuiven van mijn tweede investeringspand uit zakelijk naar privé. Het voordeel is dat daar dan ook de inkomsten komen (box 3). Met terugwerkende kracht moest ik hier dus wel inkomstenbelasting over betalen. Uiteindelijk is de totale 25k nagenoeg gelijk aan de BTW die ik bij de aankoop van het pand zakelijk heb teruggevorderd. Dus als je die symbolisch tegen elkaar wegstreept, heb ik er vrede mee.

Lees hier hoe ik mijn tweede investeringspand kocht

Een volgende uitgave die pijn deed is de aanschaf van zonnepanelen. In totaal 8 panelen met installatie voor ongeveer 6.300 EUR. Hier zit wel nog de BTW in, die ik later terugkrijg. Er waren opties om het aankoopbedrag te lenen, of het te verrekenen met je maandelijkse energierekening. Maar ik wil meteen voordeel halen uit de besparing en niet meer lenen dan nodig. Dus in één keer aftikken. Even slikken, maar met de huidige ontwikkelingen van de energieprijzen verwacht ik er veel profijt van te hebben.

Lees hier mijn berekening om te investeren in zonnepanelen

Daarop voortbordurend had ik een aantal extra kosten waaronder de energiekosten van het afgelopen jaar. De narekening viel nog enigszins mee, ik had het erger verwacht. Toch mocht ik rond de 800 EUR aftikken.

Bovendien was ik afgelopen jaar iets te veel in het ziekenhuis in verband met mijn sportblessure. Daardoor is het eigen risico volledig opgevreten. In totaal mag ik 1,5k aftikken. Dure maanden zo, vlak voor December.

Lessen voor de toekomst

Als je dan binnen een tijdsbestek van drie weken zoveel geld overmaakt, dan ga je wel even nadenken. Had ik dit kunnen voorkomen? Wat kan ik ervan leren?

  1. Ten eerste is het belang van spaargeld heel duidelijk geworden.

De buffer van 10k die ik altijd wil hebben was niet toereikend, maar ik wist van een aantal uitgaves wel al dat ze kwamen. Dus ik moest extra geld achter de hand houden. Zonnepanelen had ik ook niet ineens hoeven doen. Al met al denk ik voor de toekomst dat een totale buffer van 20k niet zo gek is om te hebben. De rest kan geïnvesteerd worden.

Hoewel het pijn doet dat je zoveel geld moet aftikken, is het wel lekker om het te kunnen. Dus je hebt het geld om te betalen. Dat geeft rust en een groot stuk aan eigenwaarde. De hoofdredenen om een stevige buffer aan te houden.

  1. De weg naar financieel onafhankelijkheid is geen rechte lijn.

Was het maar een rechte lijn omhoog. Dan hadden we allemaal een zorgeloos leventje. Maar zo zit de wereld en het leven niet in elkaar. Net als met het opbouwen van een bedrijf, aangaan van relaties of actief zijn in de sport, het gaat nooit perfect volgens plan. Tegenslagen zijn onderdeel van het proces en het is realistisch om daar rekening mee te houden.

Dus soms is het even slikken, incasseren en uithuilen. Maar je kunt altijd weer opkrabbelen en doorgaan. Blijft positief, blijf je doel voor ogen houden.

  1. Streef ernaar om financieel sterk te zijn.

Je moet tegen een stootje kunnen. Je moet sterk worden en blijven. Er is geen gemakkelijke weg naar succes of financiële onafhankelijkheid. Jij moet meester zijn van je geld, niet andersom.

Alle reden om dit blog te blijven schrijven en voor jullie om te volgen! Mijn eerstvolgende doel is om 100k geïnvesteerd vermogen te hebben. En vervolgens wil ik weer werken en sparen om een nieuw investeringspand aan te schaffen. Volg me in die reis en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees hier waarom ik de magische 100.000 EUR wil bereiken

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James