Categorieën
Werknemerschap

16 Personalities en mijn carrière

“Principled and idealistic, Advocates feel called to devote their time and energy to causes greater than themselves.”

Uit de persoonlijkheidstest die ik heb gedaan op 16personalities.com komt dat ik een type ‘Advocate’ ben. Een profiel dat schijnbaar altijd op zoek is naar verbetering van eigen geest en hart. Om zo beter te kunnen bijdragen aan de wereld. Altijd blijven leren, het verdiepen en verbreden van kennis, is iets dat centraal staat in hun leven. Een carrière voor een Advocate moet inhoudelijk en creatief uitdagend zijn. Als het niet in lijn ligt met zijn passie, dan loopt een Advocate zonder moeite naar een ander pad.

Ik moet zeggen dat de uitgebreide profielbeschrijving zoals die te vinden is op de website van 16Personalities erg overeenkomt met mijn eigenbeeld. Ik heb niks met horoscopen of tarot kaartenleggen, maar snap nu wel het gevoel van herkenning en erkenning. Dus ik heb me ingelezen in het profiel met als doel mijn keuzes in mijn carrière tegen het licht te houden. En misschien kan het mij sturing geven voor de toekomst.

Welke persoonlijkheidstypes zijn er?

Op de website vind je de zelftest. Middels een puntenschaal tussen eens en oneens wordt bepaald bij welke van de 16 persoonlijkheden je het beste past.

De hoofdfactoren die je persoonlijkheidstype bepalen bestaan uit:

  • Extravert vs Introvert
  • Intuïtie vs Observatie
  • Denken vs Voelen
  • Beoordelen vs Waarnemen

Een vijfde factor is het spectrum Assertief vs Turbulent.

Afhankelijk van je antwoorden komt je iets meer links of iets meer rechts uit. Jouw profiel komt overeen met één van de 16 persoonlijkheden. De vijfde factor maakt het eigenlijk 32 opties.

Check de persoonlijkheidstypes hier:
https://www.16personalities.com/nl/persoonlijkheidstypen

De test is ontwikkeld op basis van de ‘Myers-Briggs Type Indicator’. Het is een test die op basis van wetenschappelijk onderzoek tot stand is gekomen. Daarom heeft het wel iets meer fundament dan een lezing uit de stand van de sterren. Een nadeel is nog steeds dat je zelf de test invult. En dus sociaal wenselijk kan antwoorden. In dit geval houd je enkel jezelf voor de gek als je geen eerlijke antwoorden geeft.

Mijn carrière en persoonlijkheidstype

Wat heeft de uitkomst van de test voor invloed op mijn keuzes? Ten eerste is het fijn om de bevestiging te krijgen dat mijn drijfveren zijn zoals ze zijn. Dat maakt bepaalde keuzes logisch achteraf. Ik heb de test 5 jaar geleden ook als eens gedaan met hetzelfde resultaat. Het is fijn om te weten dat ik nog in lijn ben mijn eerdere zelf (met kleine verschuivingen hier en daar). Dat geeft vooral vertrouwen dat ik me niet hoef te verschuilen voor wie ik ben.

Het verklaart dat ik liever op mezelf ben. Alleen verantwoordelijk wil zijn naar mezelf. Intrinsiek gemotiveerd ben, en op zoek ben naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Het verklaart waarom ik niet goed ben met simpel en repetitief werk. En ik ben meer van de grote lijn of rode draad, dan de details. Mijn verlangen naar uitdagingen zowel in mijn loopbaan als met sporten, maakt dat ik soms van het ene gekke doel naar het andere ga. Alles in de zoektocht naar mijn passie.

Voor de toekomst ben ik nog zoekende naar die passie. Financiële onafhankelijkheid is vooral een middel om ongebonden mijn werkelijke passie te kunnen nastreven, welke dat dan ook mag zijn.

Op weg ernaar toe ben ik in staat om de knop om te zetten, om veel aan de kant te schuiven zodat ik mijn doel kan bereiken. Dat is waar ik nu mee bezig ben. Veel geld binnenhalen, investeren om vrij te worden. En vervolgens doen waar ik echt gelukkig van wordt. En als ik daar nu af en toe stront voor moet eten, is dat dan zo.

Qua carrièrekeuzes werd ik niet echt geïnspireerd door de wat algemenere opties die er bij dit profiel werden uitgelicht. Wel kwamen vaker meer creatievere beroepen naar voren. Dat geeft wel een idee waar ik mijn passie kan vinden. Ik zie ook wel wat in het idee, dat de passie van de Advocate schuurt tegen het ‘beter maken van de wereld’, of zoals de openingsquote passend stelt: ‘…causes greater than themselves…’. Mogelijk mist dat in mijn huidige zoektocht naar financiële onafhankelijkheid. Maar is dit blog daar dan weer een antwoord op.

Al met al, raad ik iedereen aan deze test zelf ook te doen. Mogelijk helpt het je niet concreet of direct in je carrière, relaties of andere gebieden in je leven. Maar een beetje zelfkennis en zelfreflectie kan absoluut geen kwaad. Sterker nog, het kan een begin zijn van een zoektocht naar een meer zingevende loopbaan of betekenisvol leven!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James