Categorieën
Ondernemen

Bloggen met AI en de toekomst voor ondernemers

Bij een kunstcompetitie in de VS konden kunstenaars hun werken inzenden om een prijs te winnen. Eén ‘kunstenaar’ zond dit jaar een werk in dat gecreëerd was met behulp van Artificial Intelligence (AI), waarbij met een aantal woorden via het algoritme een levensecht digitaal schilderij werd gemaakt. Hij won de competitie. En niet iedereen is daar blij mee.

Afgelopen week was ik bij een open dag op een innovatie campus, waarbij allerlei nieuwe AI-toepassingen werden getoond. Algoritmes en software is niet nieuw voor mij, maar een aantal dingen zijn toch al indrukwekkend. Buiten AI-kunst is er ook al ChatGPT. Dit is een tekst-generator die antwoord geeft op jouw vraag of instructie. Ik dacht, mogelijk kan ik hem gebruiken voor dit blog.

Op de vraag; Waarom zou ik vastgoed kopen?

Schreef de AI van ChatGPT dit:

Er zijn verschillende redenen waarom iemand vastgoed zou willen kopen. Ten eerste kan het kopen van een woning of ander vastgoed een goede manier zijn om in te sparen voor de toekomst, omdat het waarschijnlijk in waarde zal stijgen. Bovendien kan het een goede manier zijn om passief inkomen te genereren door het vastgoed te verhuren aan anderen. Het kan ook een manier zijn om uw financiële zekerheid te vergroten en te profiteren van fiscale voordelen die verbonden zijn aan het bezitten van vastgoed.

Damn! Ik hoef straks niet meer te bloggen. De AI scant en filtert alle teksten in zijn enorme database en door jaren training en machine learning, geeft hij automatisch een tekst.

Bij 90% van de voorbeelden die je leest en ziet klopt het aardig en is het werkelijk indrukwekkend. Wat is dan nog de waarde van een stuk tekst? Waarom zou bloggen of artikelen schrijven dan nog een ding zijn straks?

De mogelijkheden om deze AI met andere toepassingen te koppelen zijn onbegrensd. En als ondernemer is dat werkelijk inspirerend. Maar hoeveel van de leuke dingen (zoals dit blog schrijven) hebben straks nog waarde? Want als je informatie wilt, is het via de chatbot toegankelijk in normale taal in welke vorm dan ook, real-time.

Een paar zaken zullen deze AI en mogelijk andere toepassingen beperken.

Ten eerste zitten er nog veel foute antwoorden in ChatGPT. Hoewel hij overtuigd antwoord, kan het zijn dat hij echt fout zit. Dus dat zul je net als met iedere andere ‘expert’ moeten verifiëren. Als je op straat loopt en iemand zegt je hoe je jouw geld moet beleggen, ga je ook niet meteen doen wat hij zegt. Wees kritisch.

Het model maakt gebruik van alle bestaande teksten die in de enorme dataset zijn opgenomen. Hij kan zelfs schrijftaal aannemen van Shakespeare. De kunstgenerator kan een plaatje van een kat tekenen in de stijl van Van Gogh. Hiermee maakt het algoritme dus gebruik van bestaande input. Hoewel ze nieuwe combinaties kunnen maken, is de mens nog steeds de initiator. Zonder input is er geen output.

Creativiteit is vooralsnog uniek voor mensen (en dieren?). AI zal vooral als tool ingezet kunnen worden. Maar het is indrukwekkend om te zien hoe veel er al mogelijk is. Als ondernemers moeten we hier zeker rekening mee houden en daarom wilde ik dit delen op mijn blog. Als er een ding duidelijk is, dan is het dat creativiteit nog altijd de missie is van ondernemers. Dus;

Go Create!

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James