Categorieën
Financieel

De ups en downs van beleggen op de beurs

Mijn portfolio kroop laatst hard omlaag naar het niveau van mijn totale inleg. Ofwel in de 5,5 jaar tijd dat ik geld in de beurs beleg, zou er dus geen winst gemaakt zijn. Een echte beurscrash was het niet, maar de media spraken over een nieuw dieptepunt. Inflatie torenhoog, rentes omhoog, consumentenvertrouwen laag, schulden bij bedrijven en overheden die de pan uitrijzen. Alle tekenen voor een diepe recessie. Maar het bleek minder dramatisch en momenteel staat het weer op een gezond niveau. Dat zijn nu eenmaal de sentimenten die je bij beleggen op de beurs kunt meemaken.

Net rond de sterke daling van de beurs las ik een artikel van Morgan Housel, hij schreef ook het boek The Psychology of Money (een aanrader!). In het artikel schreef hij:

If it is wealth we were after, most of us would feel great, because most of us are unfathomably wealthier than we were a generation or two ago. Or ten years ago. Or five years ago. Or two years ago!
What feels great is being on an upward path. That’s when dopamine takes over. That’s when you can extrapolate it and assume it goes on forever, and compare yourself to where you were before, and feel like nothing can stop you.

When that path declines – even if it happens when you have a level of wealth you couldn’t fathom a few years ago – the whole sensation shatters.

The problem is that an occasional downward path is inevitable in investing.

My sense is a lot of people suffer naively through the game (of investing) expecting it to end, and they’re frustrated when it never does. Or they think they like the game, but what they actually like is numbers going up, which is maybe half the game.

Een aantal wijze lessen kunnen we hieruit opmaken.

Welvaart

Wat is echte welvaart? Het is natuurlijk niet alleen geld. We hebben het over het algemeen erg goed als mensen in de 21e eeuw. Vooral in Nederland of het Westen, waar we toegang hebben tot allerlei zaken die 50 tot 100 jaar geleden ondenkbaar waren. Denk aan gezondheidszorg, zuiver drinkwater uit de kraan, supermarkten die haast altijd gevuld zijn. We klagen nu al als de mango’s niet op voorraad zijn, of als we niet twee keer in het jaar op vakantie kunnen. Echte welvaart is breder dan alleen geld op de bank. Neem dat in oogschouw als je je geld belegt en ziet fluctueren.

Mr. Market

Zoals Benjamin Graham (zie boekenlijst) aangaf is de markt net een psychopaat. Dan staat hij op groen en dan weer op rood. De markt is wispelturig van aard en daar kunnen we niets aan doen. We kunnen er wel mee omgaan, door er niet te veel nadruk op te leggen. De grotere conjunctuurbewegingen zijn cyclisch en bewegen gemiddeld 7,5 jaar. Volgens het CPB van 2,8 tot 13,3 jaar. Deze trend is langer en voorspelbaarder. Hier kun je beter op inspelen dan op de wekelijkse, maandelijkse en zelfs jaarlijkse markt. Laat je niet gek maken door Mr. Market.

Horizon

Een belangrijk concept is dus het verleggen van je horizon. Beleggen voor de lange termijn is historisch gebleken altijd winstgevend. Hoe langer de horizon hoe groter de kans op winst. Dus beleg voor de lange termijn en stel je daarop in.

Lees hier hoe je eenvoudig op de beurs kunt beleggen

DCA

Een manier die ikzelf toepas is door maandelijks een bedrag inleg, genaamd Dollar Cost Averaging. Ik beleg het dan in een index-tracker. Dit is een mandje van meerdere bedrijven, dus je bent automatisch gespreid. De index-tracker kiest winnende aandelen voor het mandje en stoot slecht presterende aandelen uit het mandje. De resultaten zijn doorgaans 5-10% per jaar, afhankelijk van de index die je kiest. Deze methode heeft een aantal voordelen.

Een aantal voordelen van Dollar Cost Averaging:

1) Je hoeft niet ineens een groot bedrag in te leggen
2) Je vermogen stijgt altijd doordat je zelf inlegt (psychologisch zie je jouw portfolio waarde voor het grootste deel van de tijd stijgen)
3) Je creëert een financieel gezond gedragspatroon. Beleggen (en sparen) is iets dat je elke maand doet. Elke pay check wordt voor een deel gespaard en belegd.

Mijn portfolio

Ik heb dus in de afgelopen 5,5 jaar elke maand een inleg gedaan op mijn beleggingsrekening. Dit is totaal 18.900 EUR.

Ten tijde van schrijven heb ik 5.400 EUR winst, ofwel 28% op mijn inleg.

Maar na jaar 1 stond ik bijna 7% in de min! Dus laat je niet gek maken door de schommelingen. Eén jaar is niks op een horizon van 30 jaar. Hoofd recht, ogen vooruit, hou vol.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James