Sinds een aantal jaar is er een nieuwe beweging ontstaan onder ons Millennials. De FIRE beweging is uit de VS komen overwaaien en het is een interessante, moderne variant op herwonnen zelfstandigheid en onafhankelijkheid. In dit blog kijk ik waarom het interessant is, en waarom het voor mij niet de oplossing is.
Wat is FIRE?
Het staat voor; ‘Financial Independence, Retire Early’. Met als doel om in een korte loonbaan zo veel mogelijk te sparen, dat geld investeren en vervolgens van je dividend te leven. En dus niet meer te (hoeven) werken.
Hierbij moet gezegd worden, dat je veel moet verdienen en meer dan de helft van je inkomen moet sparen om ergens in je 30’er of 40’er jaren te kunnen stoppen. Afhankelijk van je gestelde minimum ‘pensioen-uitbetaling’.
Het hoofdprincipe is; hoe hoger je inkomen en hoe lager je uitgaven, hoe sneller je financiële onafhankelijkheid kunt bereiken. Hierbij richt de beweging zich op inkomen vergroten en uitgaven verlagen tot het extreme.
Het vuur in FIRE
Tot zover lijkt het een mooie methode om snel tot financiële vrijheid te komen. En het principe is geen rocket-science. Bijvoorbeeld het idee dat je niet zomaar mee moet gaan in het blinde consumentisme en elke maand je loon opbrandt. Dit is geen vruchtbare strategie voor financiële vrijheid. Hier mee kunnen omgaan is een eerste stap om te werken aan je persoonlijke begroting.
Ook het genadeloos sparen om vervolgens te investeren is iets waar ik me helemaal in kan vinden. Sparen om alleen maar geld op de bank te hebben staan is zinloos en zelfs kapitaalvernietiging als je het voor langere tijd doet (inflatie, opportunity costs).
Het feit dat je aanvankelijk focust op het verhogen van je inkomen is tevens iets wat ik helemaal voel. Waarom zou je niet die loonsverhoging nastreven. Haal het maximale uit je baan. Je bent de tijd die je er doorbrengt toch kwijt, maak er het beste van. Ook de side-hustles, bijbaantjes, klusjes die je kunt oppakken dragen bij aan de filosofie van dit blog. Alles aanpakken om meer inkomen te genereren is perfect.
Vervolgens zet je het gespaarde geld aan het werk en creëer je passief inkomen. Briljant. Bijna altijd in de vorm van aandelen die dividend uitkeren en index funds om de spreiding te garanderen. Er is geen betere manier naar onafhankelijkheid dan met passief inkomen. En dit alles geeft je als FIRE-pensionado de vrijheid te doen wat je wilt. Of je nu op het strand gaat liggen, of je blijft nog (parttime) werken. De keuze is aan jou. Dat is wat we allemaal willen.
De destructie van FIRE
Echter er zijn een aantal zaken die mij niet helemaal aanstaan. Ten eerste is het sentiment van de beweging tegen het antikapitalistische aan. Meedoen in consumentisme is een doodzonde en jezelf een cadeautje doen, kost je een jaar van je vervroegd pensioen. Het gevolg is dat je geen koffie meer op de hoek kunt halen, en alleen maar zelfgemaakte cadeaus voor je kinderen mag schenken. Het hypocriete is dat ze nota bene investeren in de aandelenmarkt, waar bedrijven met hun geld producten creëren die anderen weer consumeren. Dus.
Het tegen het krenterige aan besparen op alles, klinkt een beetje armoedig en leidt tot een leven van angst. Het klinkt zeker niet als een leven van vrijheid. Daarnaast is het verhogen van je inkomen niet voor iedereen. Vaak gaat het over software engineers en hoogbetaalde corporate managers (Amerikaanse voorbeelden). Wat als je handarbeid doet? Dan is de helft van je inkomen niet genoeg om die miljoenen bij elkaar te sparen. Een andere methode is daarvoor meer geschikt.
Ook het gevoel van niet willen werken is mogelijk iets Amerikaans. Want zo slecht hebben we het in Nederland lang niet. Werk kan je ook veel vreugde brengen. Collega’s, uitdaging, sociale contacten en je leert nieuwe vaardigheden. Je hoeft niet te stoppen met werken.
Tenslotte is de spreiding van investering soms wat mager. De hoofmoot is investeren in de aandelenbeurs en hierbij keer je dan 4-5% per jaar uit, om van te leven. Ter illustratie, met 1 miljoen belegd, haal je dan 40.000 EUR per jaar eruit. Dat kun je dan later nog verhogen als je wilt compenseren voor inflatie. Het geld zit dus alleen in de beurs ( aandelen en obligaties). En het enige vastgoed in de portfolio is een eigen huis, een magere spreiding van risico. Laat staan de mensen die hun huis verkopen om in een ‘tiny-home’ of hutje te wonen.
Het leven is een blanco canvas, de mogelijkheden zijn legio. Geld is een middel en mag je niet beperken in de doen en laten. Ik heb bij de FIRE principes vooral het gevoel dat je moet minderen in je levensstijl en heel verkrampt moet leven. Daarom kies ik voor een manier om financieel onafhankelijk te worden, door het creëren van meerdere inkomstenstromingen. Een schuld hoeft geen doodzonde te zijn, zeker niet als het cashflow financiert. Zoals met vastgoed, in het bijzonder verhuurhypotheken. Een groter passief inkomen geeft je net zoveel opties als een volledig pensioen.
Dus nee, voor mij geen genadeloos besparen op de koffie of broodjes van het café. Geen vermijden van schulden, en verkrampt leven in een klein huisje. Voor mij geen FIRE.
Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad tijdens mijn doel om naar 10.000 EUR passief te verdienen. Heb je een vraag of weet je nog iets aan te vullen over mijn bevindingen op de FIRE beweging? Ik hoor graag van je!
James
2 reacties op “Waarom de FIRE beweging niet de oplossing is”
[…] Met de opkomst van ons Millennials kwam de zoektocht naar passief inkomen en de FIRE methode. Lees hier waarom FIRE niet de oplossing is […]
[…] Lees hier waarom FIRE niet alles is […]