Categorieën
Crypto

Crypto en de toekomst

Een jaar geleden stapte ik in de crypto. Op de top natuurlijk. Ik maakte wel wat winst, maar nu staat het flink in de min. Ik had gehoopt op nog een grote sprong, maar we moeten met z’n allen nog even geduld hebben. Als investeerder heb ik niet stil gezeten en me meer verdiept in de technologie en de mogelijkheden die blockchain en cryptocurrencies kunnen bieden. In dit artikel kijk ik naar enkele toepassingen. Ofwel de redenen waarom we straks praten over crypto en blockchain, zoals we nu praten over het internet en social media.

Lees hier waarom ik niet ben uitgestapt na de recente dip

Lindy

Hoe langer iets bestaat, hoe groter de kans dat het veel langer zal voortbestaan. Dit is het Lindy effect. De lange levensduur impliceert dat het sterk staat tegen verandering, veroudering of concurrentie en dus grotere kansen heeft op voortbestaan. Uiteraard geldt het voor niet levende dingen, zoals ideeën en technologieën. Blockchain en cryptocurrency dus.

Bitcoin en dus blockchain bestaat sinds 2008. Nog niet zo heel lang, maar langer dan de gemiddelde startup. Dus het effect dat het meer en meer geaccepteerd zal worden is een kwestie van tijd. Als we straks in 2038 nog steeds over Bitcoin praten, dan zal het nog wel even blijven. Maar dit is specifiek Bitcoin. Wat zijn de toepassingen van crypto en blockchain nog meer?

Bitcoin – ‘gold standard’

Het is zeker geen betaalmiddel. Daarvoor is de blockchain te traag, kan het geen groot aantal transacties aan en is de prijs nog te instabiel. Maar er ligt een mogelijkheid als de prijs stabiliseert, dat het als een reserve gezien kan worden. Net als goud ooit was voor valuta’s. Bitcoin kan dan de standaard worden voor andere currencies en zelfs fiat?

NFT – gifjes

De Non-Fungible Token is vooral bekend door de overpriced gifjes die investeerders trekt als vliegen naar stront. Het voelt als een hype. Maar het idee is briljant. De verzamelkaarten van Pokemon zijn nog steeds in trek bij de jeugd van vandaag. Dus het heeft daar zeker waarde. Toch voelt het over het algemeen wat opgeblazen. De toepassing om data om te zetten in een NFT en het daarmee verhandelbaar maakt is wel breder in te zetten. Denk aan contracten, overeenkomsten, koopaktes, zelfs financiële transacties. NFT’s kunnen nog meer waarde toevoegen aan zakelijk informatie-uitwisseling.

Ethereum – business blockchain

Een plek waar veel zakelijke oplossingen worden gebouwd is op de Ethereum blockchain. Zij boden de mogelijkheid om data op te slaan op de blockchain, in tegenstelling tot enkel transacties bij te houden (zoals Bitcoin). Nu lag de weg vrij om smart contracts te lanceren. NFT’s, web3.0 alles is mogelijk gemaakt door Ethereum. Hier zitten de meest interessante bedrijven die met zeer leuke oplossingen komen.

Alt coins – alle toepassingen

Ethereum is niet de meest geoptimaliseerde blockchain voor al deze nieuwe toepassingen. Zo is hij ontzettend duur in gas fee, en traag in transacties. Dus de alternatieve blockchains en cryptocurrencies kwamen op het toneel. Denk aan Cardano, Solana, Polkadot, Ripple en vele, vele anderen. Al deze altcoins hebben een platform voor verschillende toepassingen, of bieden een developersplatform aan. Vele zullen het niet overleven. Kijk naar de adoptie van techbedrijven. Zoekmachine op internet = Google. Social Media = Facebook/Meta. Mobiele telefoon = Apple en Samsung. Met de tijd blijven er enkele grote achter. De markt consolideert, waar de grote steeds groter worden door andere op te kopen of buitenspel te zetten.

Uitwerkingen

Ik kwam laatst een briljante oplossing tegen, gebouwd op de blockchain. Het was ook de reden om dit artikel te schrijven. Het is een VPN-service die via een hardware-apparaatje functioneert. Je koppelt hem aan je laptop of router en je bent beschermd via VPN. Maar het mooie is dat het werkt via alle andere apparaatjes van andere klanten. De gedecentraliseerde blockchain staat tussen jou en de andere gebruikers. Heel veilig dus en precies de toepassing waar blockchain voor ontwikkeld is. Het bedrijf heet Deeper.

Een andere uitwerking die vergelijkbaar is met de vorige is nog niet uitgewerkt. Ik las het idee uit een boek over blockchain technologie. Stel je hebt een hardware weerstation. Het is een kleine unit met allerlei sensoren die je in je tuin of op je huis kunt zetten. De data die wordt verzameld geeft inzicht in het weer en klimaat van jouw locatie. Als bedrijven gebruik maken van de data kunnen ze met microbetalingen jou belonen in cryptocurrency. Iedereen die meelevert aan het totale systeem wordt beloond en het systeem groeit omdat je een incentive hebt om meerdere weerstations te plaatsen.

Eenzelfde idee gaat over een social media platform, waar de gebruikers content plaatsen, delen en versterken. Nu verdient Meta al het geld van adverteerders. Maar op een gedecentraliseerd platform krijg jij betaald voor het kijken van advertenties. En de bedrijven betalen direct voor jouw aandacht. Geen tussenpersoon meer nodig. Het is een kwestie van tijd.

Toekomst

Blockchain is here to stay. Dat lijkt me duidelijk. Maar het gaat nu vooral om de ondernemers die met toepassingen komen die daadwerkelijk waarde toevoegen voor iedereen. Een platform om gifjes te verhandelen is vooral gebaseerd op snel geld verdienen. En dat houdt nooit heel lang stand lijkt me. Maar als het nu gaat over betalen voor diensten over de hele wereld zonder tussenpersonen, belonen van degene die content produceert, een onafhankelijke derde partij zijn in contractnaleving, of de macht van het investeren in bedrijven weer teruglegt bij de mensen, dan is blockchain de oplossing.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James