Categorieën
Werknemerschap

Hoe hou je werk en privé gescheiden

In tijden van remote werken of thuiswerken is het gemakkelijker dan ooit om nog even een mailtje te maken net voor het avondeten. Of even bellen met die klant uit Amerika, want die had ik beloofd om nog iets te laten horen. Als ik dan op zaterdag nog een telefoontje of appje krijg over een storing, kan ik die ook even helpen misschien. Het probleem is dat je met je reacties een verwachting creëert en mogelijk jezelf al je rust en vrije tijd ontneemt. In dit artikel kijk ik naar hoe je kunt zorgen dat werk gescheiden blijft van thuis.

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het gezond is om af en toe af te schakelen. Niet alleen om tijd te hebben voor andere dingen in het leven. Maar zelfs als je helemaal voor je carrière gaat en alles aan de kant wilt schuiven, is het afschakelen goed voor frisse energie en nieuwe ideeën. Zelfs de grootste ondernemers en investeerders nemen soms hun toevlucht naar een oord waar niemand hen kan bereiken, of krijgen hernieuwde energie van sport of tripjes met familie. Het is geen schande om even nee te zeggen tegen werk.

Lees hier wat te doen als je werk niet meer uitdagend is

Nee zeggen

Hoe graag je ook voor de resultaten gaat en je tijd opoffert voor je baan, er is meer in het leven dan werk. Er komt een tijd dat je dit gaat beseffen. Ik heb meerdere mensen meegemaakt die door hun werk in een burn-out terechtkwamen. Of door de levensstijl die bij hun werk hoorde, een 180-graden carrièreswitch hebben gemaakt. Eerst was ik niet echt overtuigd dat burn-out echt een ding was. Hoe kun je nou door stress overwerkt raken en zelfs fysiek klachten krijgen? Maar het is echt zo, hoe onvatbaar het ook lijkt. Ik heb een vriend er al meer dan 5 jaar lang mee zien worstelen. Dus leer ervan en trek op tijd aan de bel.

Dat wil niet zeggen dat je niet 1 uur mag overwerken, of hier en daar een stap extra mag zetten voor je baas. Want succesvolle personen zullen altijd hard werken en daar horen offers bij. Je bereikt enkel iets unieks door iets anders te doen dan de gemiddelde persoon.

Waar je bedacht op moet zijn is dat het binnen de perken blijft. Jouw grenzen bepalen werktijd en privétijd. En laten we eerlijk zijn in je privétijd ben je ook niet altijd aanwezig of ‘in the moment’ bij je gezin. Het gaat dus om nee zeggen tegen je werk, als het er echt toe doet. Wanneer ik bij mij dochter ben, dan wil ik volledig gefocust zijn op haar. Of als ik op zondag nog een mail zie komen dan ben ik eigenlijk al te laat, want ik zag hem binnenkomen. Toch wil ik het nu afsluiten, want zondag is geen werkdag en ik schuif het naar maandag.

Timemanagement

Waar het vaak op uitkomt tussen de grenzen van privé en werk is de factor tijd. Even dit nog, even dat nog. Het houdt niet op. Vaak is het werk gewoon niet heel lastig of moeilijk, maar is het gewoon veel. En jij hebt en voelt de verantwoordelijkheid om dit op te pakken. Want daar ben je immers de persoon naar, je wilt wat met je carrière. Echter het werk komt soms op onverwachte momenten opzetten. Je privétijd wordt dan langzaam, stukje voor stukje opgeslokt door je werk. Een tip om dus werk beter te scheiden van privé, is sterk timemanagement.

Er zijn talloze tips over wat goed timemanagement is. En ik heb er heel veel over gelezen. Ik denk dat niet alles voor iedereen werkt. Maar de meeste tips zijn gericht op de menselijke psychologie, dus zou het voor iedereen nuttig kunnen zijn. Om er niet te diep op in te gaan, zijn er een paar zaken die er voor mij uitspringen:

  1. Maak een to-do lijst, voor de dag begint
  2. Zet niet te veel op die lijst (3-4 hoofdzaken, die je zeker wilt doen)
  3. Pas de 80/20 regel toe, welke taken en acties lijden tot het grootste resultaat met de meeste impact
  4. Plan de moeilijke dingen vooraan, zodat de rest erna een fluitje van een cent is
  5. Plan rond je eigen energie, ben je fit in de ochtend die dan de lastige dingen. Ben je creatief in de middag, plan daar je schrijfsessie.
  6. Blokkeer je agenda, email, collega’s als je in ‘deep work’ zit (rapport schrijven, moeilijke email, etc.)

Als je door deze en meer tips en routines uiteindelijk meer gedaan krijgt, kun je ook gemakkelijk de deur achter je dichtdoen aan het eind van de dag. Na een dag van voldoening en hard werk, mag je jezelf een schouderklop geven en het laten rusten tot morgen.

Prioriteiten stellen

Elk jaar maak ook jij waarschijnlijk een lijstje met goede voornemens. Veel mensen zijn deze intenties na een paar weken alweer uit het oog verloren. Maar je bereikt je doel alleen als je elke dag herinnerd wordt aan je missie. Waarom doe je dit? Waarom sta je elke dag uit bed? Waarom ga je naar je werk, wat is de motivatie erachter? Een goede tip die ikzelf ook toepas, is het opschrijven van je jaardoelen op een postkaart en deze in je agenda te stoppen. Elke keer als je jouw agenda opent, zie je jouw hoofddoelen.

Als je elke dag herinnerd wordt aan je doelen, is het gemakkelijk om je prioriteiten te stellen. Het is eenvoudiger om je to-do list te maken. En het is gemakkelijk om nee te zeggen. Keuzes maken hoort bij het leven. Het is niet altijd even leuk om ze te maken. Hoe sneller je ze kunt maken, hoe sneller je bij jou doel komt. Zorg dus dat je jouw keuzes in een kader stelt en herinner jezelf aan je hoofddoel. Waarom doe je wat je doet? Zo kun je eenvoudiger in je werk omgaan met grenzen en werk-privébalans. Alles om je krachtiger te maken en om voor jezelf te kiezen.

Routines

Een routine kan ook helpen bij het scheiden van werk en privé. Als je netjes je routine draait die je al tijden goede resultaten leveren, kun je ervan uitgaan dat niemand zal piepen als jij na werktijd niet meer je telefoon opneemt. Het helpt zeker als je al wat senioriteit of ervaring hebt binnen je bedrijf of sector. Dan heb je iets meer staat van dienst om achter te staan. Je kunt al het bovenstaande vangen in een strakke routine, die bijna voorspelbaar wordt voor je relaties en je collega’s. Op die manier geef je door je vaste handelingspatronen eigenlijk al je grenzen aan.

Waar je zeker voor moet waken is dat je niet in een sleur terechtkomt. Je routines kunnen je in een slop trekken. Je wordt niet meer uitgedaagd en je leert niet meer. Niet leren is niet groeien. Niet groeien is langzaam sterven. Dus ben kritisch naar je routines. Probeer eens in de zoveel tijd, je routines onder de loep te nemen. Wat werkt nog, wat niet meer? En verander het waar je wilt. Daag jezelf uit.

Al met al is het soms gewoonweg moeilijk om een balans te vinden tussen werk en privé.

Het kan ook met fases goed gaan, en met fases wat minder. Het schommelt soms meer richting werk en dan heb je weer iets meer tijd voor privé. Het is bijna een organisch geheel. Je zult een weg erin moeten vinden. Mijn principe is, ga uit van je eigen kracht. Maak jezelf sterker, zodat je keuzes jou helpen om jouw doelen te behalen. Als dat vereist dat je een uurtje langer moet blijven om dat rapport nog af te maken, dan is dat ok. Als dat vereist dat je eerder thuis moet zijn, om je dochter van de dagopvang af te halen, dan is dat ook ok. Kies voor jezelf.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James