Categorieën
Financieel

Zal ik mijn effecten uitlenen (Securites Lending)?

Een paar weken geleden kreeg ik via mijn Saxo-beleggingsapp de vraag of ik mijn beleggingsportefeuille wil uitlenen. Ook wel Securites Lending genoemd. Mijn eerste gedachte is NEE. Waarom zou ik mijn gehele portefeuille op het spel zetten? Daarna ben ik ook in het kader van dit blog gaan onderzoeken wat het precies is. En wat zijn de redenen om het wel of niet te doen?

Wat is Securities Lending?

Van de Saxo Bank heb ik een aantal documenten doorgelezen. Ze kunnen het zelf beter uitleggen dan ik.

“Securities Lending betekent letterlijk het uitlenen van effecten. Door gebruik te maken van Securities Lending, gaat u ermee akkoord dat de effecten in uw portefeuille worden uitgeleend aan Saxo Bank. In ruil voor het uitlenen van uw effecten ontvangt u een vergoeding van Saxo Bank.

Effecten uitlenen is een veelvoorkomend gebruik bij financiële instellingen. Veel fonds- en vermogensbeheerders lenen effecten uit, maar ook banken, brokers en pensioenfondsen.

Waarom wil een partij effecten lenen? Hier zijn verschillende redenen voor.

  • Sommige beleggers willen effecten lenen om die vervolgens te verkopen en gaan daardoor – omdat ze het aandeel niet bezitten – ‘short’ in het aandeel. Mocht hun visie uitkomen en de koers van het aandeel dalen, dan kunnen deze beleggers hun shortpositie sluiten door het aandeel voor een lagere prijs weer terug te kopen.
  • De effecten zijn nodig om tijdelijke shortposities of longposities af te dekken.
  • Soms kan bij de afwikkeling van een transactie de verkopende partij de effecten niet direct leveren. Deze partij kan de effecten dan tijdelijk inlenen via een securities lending overeenkomst.

Ook veel (Nederlandse) banken en brokers lenen de door hun bewaarde effecten uit aan andere partijen. Vaak hebben hun klanten al bij het openen van hun rekening ingestemd met het uitlenen van hun effecten. Saxo Bank kiest ervoor om haar klanten zelf de keuze te laten maken of ze hun effecten wel of niet willen uitlenen via een zogenaamde ‘opt-in’ mogelijkheid. In ruil voor het uitlenen van uw effecten ontvangt u bij Saxo Bank – in tegenstelling tot veel andere partijen – een vergoeding.

Saxo Bank leent standaard geen effecten uit. U kunt dus zelf kiezen of en wanneer u “Uitlenen van effecten” activeert en eventueel stopzet.
Het is heel eenvoudig. In ruil voor het uitlenen van uw aandelen, ETF’s en obligaties ontvangt u een vergoeding die Saxo Bank, na aftrek van kosten, 50/50 met u deelt. En u kunt op elk moment posities blijven kopen en verkopen én dividenden ontvangen, zelfs als uw effecten zijn uitgeleend.
Weet wel, het uitlenen van effecten alsook het rendement is afhankelijk van vraag en aanbod op de uitleenmarkt en biedt geen garantie op daadwerkelijk uitlenen of rendement.”

Aldus de Saxo Bank.

Zal ik het doen?

Zoals gezegd was mijn eerste gevoel nee. Omdat het risicovol aanvoelde. Dit is ook precies de reden dat ik investeer bij een degelijk platform. Voorheen Binck en nu Saxo zijn gerenommeerde partijen die transparant zijn en niet zomaar geld gebruiken van hun klanten. Mijn kleine 30k die ik nu zelf belegd heb is mijn ‘nest egg’, mijn pensioen. Dus dat is het niet waard om daar extra risico op te lopen.

Daarnaast is het wel een kans om extra rendement te maken, zonder veel moeite. En alle beetjes helpen. Vooral omdat ik voor de lange termijn beleg, is het interessant om extra beetjes rendement mee te snoepen.

Rendementen op Securities Lending zijn moeilijk te voorspellen. Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Ook is het niet zeker dat al je positie uitgeleend kunnen worden en ook niet zeker voor een heel jaar, jaar op jaar. Ik lees over rendementen van 1-5% maar ook over tientallen procenten. Allemaal afhankelijk van welke aandelen je hebt en hoe gewild ze zijn.

De grootste drempel voor mij is de psychologische drempel. Het feit dat je je geld beschikbaar stelt voor andere om er iets mee te doen. Dat voelt niet fijn. Misschien ligt dat aan mij, maar ik heb er moeite mee. Ik zie om me heen mensen omgaan met geld op een manier waar ik jeukende handen krijg. Geld wordt achteloos uitgegeven, ondoordacht geïnvesteerd en soms vergeten en onbenut.

Ik denk niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik heb liever zelf de handen aan het stuur.

Met mijn schamele 30k op de beleggingsrekening is het niet echt de moeite om er iets mee te doen. Ik twijfel nog, maar zal er over blijven lezen. Gezien mijn profiel dat ik alles in eigen handen hou, past het in eerste instantie niet bij me. Maar mogelijk kan ik nog overtuigd worden.

Vond je dit artikel behulpzaam, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op het pad naar 10.000 EUR passief inkomen. Heb je een vraag of tips over investeren en beleggen? Ik hoor graag van je!

James

Bron:
https://www.home.saxo/nl-nl/content/articles/equities/securities-lending-wat-is-het-02112022